Аналітичні центри вимагають доопрацювати законопроєкт щодо БЕБ

Аналітичні центри вимагають доопрацювати законопроєкт щодо БЕБ

Аналітичні центри проаналізували урядовий законопроєкт №10439 щодо удосконалення роботи Бюро економічної безпеки, який Верховна Рада 11 квітня підтримала у першому читанні, та зробили відрите звернення до голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данили Гетманцева, його першого заступника Ярослава Железняка та інших членів комітету.

На думку аналітичних центрів, опублікованій на сайті Економічної експертної платформи, поточна редакція законопроєкту містить низку критичних недоліків та потребує доопрацювання задля створення надійних передумов перезавантаження БЕБ та перетворення його у ефективний аналітично-правоохоронний орган.

Фахівці аналітичних центрів наголошують на необхідності внесення таких змін до другого читання, для якісного перезавантаження БЕБ:

1) Необхідне законодавче визначення основних правових засад діяльності БЕБ, взаємодії з іншими правоохоронними органами та ЦОВВ, визначення очікуваних результатів та цільових показників діяльності бюро, передбачити щоквартальне публічне звітування БЕБ.

2) Законодавче визначення чіткої процедури проведення переатестацій поточних кадрів, комісіями за участі міжнародних експертів, запобіжники які б унеможливили повернення звільнених кадрів через суди.

3) Забезпечення публічного і прозорого порядку проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності БЕБ.

4) Посилення аналітичної функції Бюро шляхом надання безоплатного доступу для БЕБ до існуючих державних інформаційних систем.

5) Визначення на законодавчому рівні порядку застосування ризик-орієнтованого підходу, на основі яких БЕБ має провадити свою діяльність і, власне самих критеріїв та порядку оцінювання ефективності роботи БЕБ.

6) Встановлення запобіжників щодо вчинення незаконного тиску на бізнес з боку Бюро економічної безпеки та правоохоронних органів шляхом внесення відповідних змін до Кримінального процесуального Кодексу.

Аналітичні центри закликають народних депутатів врахувати зазначені у зверненні пропозиції при підготовці законопроєкту №10439 до другого читання, а також прийняти необхідні зміни до Кримінального процесуального Кодексу.

Звернення підписали Інститут податкових реформ, Інститут соціально-економічної трансформації, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, Advanter Group, Growford Institute, Офіс шеф-економіста Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України , Мережа захисту національних інтересів “АНТС”, Палата податкових консультантів, Інститут фінансів та права, Центр економічної стратегії, Центр соціально-економічних досліджень - CASE Україна, ФінПульс.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу