Аграріїв попередили про переформатування програми «5-7-9%»

Аграріїв попередили про переформатування програми «5-7-9%»

Пільгові кредити на поповнення обігових коштів скоро можуть зникнути, оскільки програма «5-7-9%» зробить ставку на інвестиційні кредити.

Про це розповіли банкіри під час круглого столу «Посівна – 2024: роль агрокредитування», проведеного «Фінансовим клубом».

«ПриватБанк – це один із лідерів фінансування по «5-7-9%». Із 12 млрд грн кредитів, наданих в 2023 році агросектору, 94% було видано саме за програмою «5-7-9%». Це величезна підтримка агросектору, бо ще до весни 2023 року це було фінансування під 0% річних, до осені було 9%, а зараз – 13%», – заявила керівниця напряму масового бізнесу ПриватБанку Оксана Куцоконь.

За її словами, це прийнятна ставка для клієнтів, які дійсно потребують фінансової підтримки і звертаються за кредитами. «Частина клієнтів, які активно фінансувалися під 0%, на сьогодні ведуть себе більш стримано, часто вже не звертаються за такими обсягами кредитів, як було раніше, або взагалі не звертаються за кредитами», – розповіла вона.

Потенційне викреслення кредитів на обігові кошти із держпрограми призведе до того, що аграріям доведеться брати такі кредити лише за ринковими умовами. «В умовах, коли програма «5-7-9%» буде більше переорієнтована на інвестиційні кредити, ми очікуємо звуження фінансування по обіговим коштам. А при звужені можливостей фінансувати під «5-7-9%» ми повинні мати ринкову пропозицію щодо ставок. Вже в травні ми знижуємо наші стандартні ставки», – пообіцяла Оксана Куцоконь.

«Обігові кошти на ринку фінансуються під 17-19%. В такому ж діапазоні ПриватБанк буде рухатися найближчими місяцями, але тільки якщо протягом року ситуація буде стабільна, а облікова ставка йтиме вниз, ставки будуть переглядатися в бік зниження», – пояснила представниця ПриватБанку.

Директорка департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку Тетяна Корнієнко каже, що в Укргазбанку значна частка інвестиційних кредитів була сформована ще до повномасштабного вторгнення. «І ми дотримуємося цієї тенденції в роботі з програмою “5-7-9%”», – наголосила вона.

«У нас 72% кредитного портфеля АПК в програмі «5-7-9%». Ощадбанк планує працювати в рамках «5-7-9%» і надалі з клієнтами АПК, і ми будемо змінювати умови в той бік, в який буде їх змінювати держава», – зазначає в.о. директора департаменту ММСБ Ощадбанку Юлія Жуланова.

Держбанк вже готується до змін. «Ми чуємо про зміни, які нас очікують, але ми, як банк, шукаємо нові механізми, щоб зробити фінансування доступним для всіх аграріїв. Щоб це одразу не стало 15%, 18% чи 20% для аграріїв. Ми шукаємо партнерські програми і робимо нові продукти, які дозволяють здешевлювати фінансування для ведення бізнесу», – зазначила Юлія Жуланова.

Вона навела приклад такого здешевлення. «В рамках партнерських програм на короткі строки ми даємо кредити під 0,01% річних до 12 місяців. По техніці це 4-9-10% річних фінансування на придбання основних засобів. Зараз весь фінансовий ринок шукає додаткові механізми, щоб продовжувати фінансування і щоб це не було дорого для наших аграріїв», – каже Юлія Жуланова.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу